Besøk hos Inga Ljøner

Trykket i Jul i Eidskog 1984. Skrevet av Else Øiseth.
Publisert på Vestmarkaboka 16.02.2017.


Inga Ljøner i hennes rom på Holt sjukehjem.
Inga Ljøner i hennes rom på Holt sjukehjem.

Inga Mathilda Ljøner er født og oppvokst i Vestmarka i Eidskog. Da hun fylte 90 år var det fest med familie, slekt og venner i Vinger Hotell.

Jeg reiste til Inga noen dager etterat hun fylte 91 år.

Jeg spurte henne om hun kunne huske litt fra den gangen hun var ung. Jeg spør først: begynte dere lese» (gå for presten)?» Hun sa: «Vi gikk les» hele året. Det var mange konfirmanter og presten het Schjøtt Revers.»

 

«Var det noen skolegang etter konfirmasjonstiden?» Hun sa: «Eidskog Framhaldsskole ble stiftet, men det var så mange søkere til skolen at det ble lagt en skoleklasse hit til Vestmarka, i huset til Arnt Rambøl. Der gikk jeg og mine medelever, som jeg husker var: Ebba Kulblik, Henry Rambøl, Paul Nilssen, Alf Ødegård, Birger Rambøl, Dagny Klanderud, Inga Svendbye, Thora Haga, Hedvig Nestun, Agåt Jegeråsen og Ole Klanderud, Åsen.»

«Hvordan var kirkegangen?» Hun sa: «2. juledag var det gudstjeneste i kirken, og da kjørte vi med hesteskyss. Hun forteller at Martin Bråthen «tro’ bæljen» var belgtreder og Embret Delbekk var graver/kirketjener, lærer Mikkel Nilssen var klokker. Berntine Ruud Hellesnes var organist i den tiden.

Så forteller hun om arbeidet ute og inne heime på gården. Alle tekstilene ble laget, så som å veve blåtøy, lerret, duker, gardiner og golvløpere. Karding og spinning var også det daglige gjøremål.

Videre forteller hun hvor tungvint det var å vaske tøy; storvasken om sommeren ble vasket ved elven. Klærne ble vasket på vaskebrett med såpe (heimkomt av fett/talg og lut). Og så ble tøyet kokt i jerngryte. «Etter skyllingen av tøyet i elven ble klesvasken (de hvite) lagt «på bleika», som vi sa.»

Hun har også drevet Modeforretning på Vestmarka. Var i Oslo høst og vår i noen år og lærte å sy og pynte hatter. Hun solgte hatter, pyntet og sydde dem. Ellers sydde og solgte hun bluser, og drev med forskjellige andre ting i klær.

 

Så flyttet hun ut. Og forteller videre at hun giftet seg med Henry Ljøner; og de fikk 5 barn.

Henry Ljøner var banevokter/formann i 46 år ved Granli stasjon. På Granli hadde hun dyr, men allikevel tid til å være med i foreningslivet. Hun var formann i Indremisjonsforeningen i 15 år, kasserer i 23 år. Hun er medlem i flere foreninger bl.a. i Vinger Helselag.

Dette ble en liten visitt på Holt sjukehjem, hvor nå Inga har sitt koselige rom. På veggene er det fine malerier og bilder av familien. Hun forteller om barna sine. Det bildet har jeg fått fra den og det bildet er laget av barnebarna; så det er så hjemmekoselig der. Jeg setter veldig pris på å høre Inga fortelle.

Jeg får si takk for praten. Det kommer en sykesøster og spør om hun vil ha middag på rommet siden hun har besøk, men jeg får si takk for meg for denne gangen, – og følger henne inn i spisesalen til de andre på hjemmet.


Kommentarer kan sendes til redaksjon@vestmarka.info.